Tests, A Swedish Hello and Oreos.

Först av allt måste jag säga hur svårt det är att tänka på svenska, måste verkligen anstränga mig för att skapa meningar så jag varnar er för grammatik och stavfel redan nu. Även särskrivningar kan förrekomma och jag hoppas därför inte att min svenska lärare Lena läser detta...(HEJ LENA!) 
 
Igår var en bra dag. Börjar få en rytm i livet här borta och allt flytter på bra. Jag hade två test i matte och i fysik, och det gick hyfsat. Sättet de gör saker på här är som sagt annorlunda och allt går efter procent så jag vet inte vad jag kommer få för betyg. 
Ritar porträtt i art, ritade därför denna av min älskade vän Sara-
 Kan ni se likheten?
 
Under engelska lektionen pratade jag mer med två killar jag inte pratat med så mycket förut plus en annan som jag satt med under Varsity volleyboll matchen i torsdags. Det är svårare att lära känna folk en jag först hade trott att det skulle vara eftersom man är helt nya för varandra eller vet några gemensamma intressen men det släpper sakta men säkert.
I Election class håller vi på med skyltar för alla kandidater så vi bad Anh (Vietnam) om hjälp. Han tecknade då denna på cirka 1minut... Han är galet duktig. Detta är Rick Snyder- running for Governor of Michigan för det Republikanska partiet.
 
I advisory hade alla high schoolers ett möte in the PAC vilket är typ vår aula. Några elever seniors hade hamnat i rekordboken för olika skolsporter så Mr. Knudsen delade ut något slags diplom till dem. Sedan pratade rektorn om fredag. Vi går nämligen bara halv dag och morgonen har vi klassmöte och sedan ska alla göra ett test som mäter våra kunskaper, vet inte riktigt hur det går till om jag ska vara ärlig. 
Josie (Norway) and me in Yearbook.
 
När det var klart filmades jag och Josie (Norge) av Brooke (värdsyster) plus Iris och någon annan för deras spanskaprojekt. Vi skulle säga "HEJ" på vårat språk, vilket gick sådär. Slutade med att jag sa "tja" på ett väldigt pinsamt och  töntigt sätt haha. Men det lät i alla fall exotiskt...
 
På bussen hem satt jag med Kori. Han är typ den coolaste person jag känner. Han kör sin egen still vilket jag älskar vissa här är dock lite mera konservativa vilket jag, personligen tror, har gjort det svårare för honom men  han är cool. Jag ska bli hans bästavän.
 
När vi kom hem åt jag och Brooke Oreos. Sedan skypade vi/ jag med Matthew. Det var underbart han är typ en av mina bästavänner trots att jag bara kännt honom i typ en månad. För er som inte vet är han utbytesstudent i min bästaväns Klaras familj medan hon är på utbyte hos hans kompis familj i Maine. Han är awesome. 
Matthew!
 
Kvällen avslutade sedan med att hela familjen gick ned i källaren och kollade på The Voice. Jag som hade dåligt samvete för alla oreos gjorde jumping jacks i pauserna. Sedan somnade jag mellan Brooke and Austin i soffan. Mysig kväll helt enkelt!
 

My Classes- PART 2

 
 Analise and I in Honors Physics.
Honors Physics- Detta är en senior klass, även om jag älskar Freshmen, är det väldigt roligt med en klass med alla seniors. Det är alltså en den svåraste fysikklassen, än så länge vet jag dock inte om den är svår eller inte då vi just nu håller på med grafer och olika samband. När vi gick igenom kursplanen verkade det dock som att det är den fysik som jag gjorde förra året men de lär ut på ett helt annat sätt här vilket gör att det är som att lära sig allt på nytt. Dessutom skadar inte repetitionen. Läraren i denna klassen heter Mr. Kissel, han är super skön och väldigt bra på att lära ut så det gillar jag skrapt. Människorna i denna klass är även väldigt sköna och jag sitter med en grupp killar som är väldigt schysta, så det gillas.
 
Advisory- Detta är inte en riktig klass utan en halvtimme som man får sitta och plugga på. Tycker det är super bra då man kan göra bort läxor eller med jobba sådant som man ligger efter i.  Uppskattar verkligen advisory och det är även super då man kan få hjälp från lärarna osv.  Oftast sitter vi mest och pratar. Hänger med Josefine (Norge) och Spencer i denna klass and I like it. 
 Zentangle. 
 
2D Art- Vad vi i Sverige skulle kalla bild. Älskar denna klass. Jag gillar att teckna, måla osv även om jag inte är super duktig. Älskar utmaningen samtidigt som det är så avslappnande att sitta där i mörkret och små prata och lyssna på musik medan några av killarna busar runt och driver med Ms. Murphy. Gillar människorna i denna klass. 
Axiom- ett av våra små engelska projekt.
 
English 3- En klass som består av juniors och 4 utbytesstudenter. Gillar läraren, Ms. Gross och jag gillar alla elever. Engelska lektionerna skiljer sig väldigt mycket från i Sverige och det känns förfånatsvis lättare att få ett A i engelska här en i Sverige. Vi gör mer små uppgifter, små teatrar, presentationer osv. Medan engelska lektionerna i Sverige handlar mer om att verkligen lära oss och träna på språket. Det går egentiligen inte att jämföra med varandra men jag gillar Ms. Gross lektioner samtidigt som jag saknar Carolinas lektioner och hennes weekly puns...
Maddie, Brenan, Eva and I Chilling in Pre calc.
 Me and Brenan
Luke, Brenan, Eva and I.
Pre Calculus- Matte, detta är en klass som mest juniors tar då de flesta seniors tar calculus. Jag har redan gjort denna matte samt calculus i Sverige men det går verkligen inte att jämföra då de gör allt på ett helt annat sätt. De fokuserar på andra saker, använder sig av andra sätt att lösa uppgifterna och läraren lär ut på ett helt annat sätt. Efter första lektionen var jag i chock. Förstod ingenting och var beredd att byta till Geometry, vilket är den matte som alla Freshmens och alla andra utbytesstudenter tar men jag fortsatte att kämpa då jag älskar människorna i denna klass. Nu förstår jag dessutom igen, YEY! Trots att det är matte jag redan har gjort lär jag mig något nytt varje lektion, bara att förstå sig på den supermoderna miniräknaren är ett mysterium i sig själv! Och som den mattenörd jag är, älskar jag matte. Lärare i denna klass är Mr. Fedderman
Den kanske inte ser farlig ut men herregud vad den är överavancerad! 

My Classes- PART 1

Eva-Vill veta mer! Vad innebär marketing, advisory, honors physics pre calculus? 
 
Fick denna fråga av mamma därför tänkte jag att jag lika gärna kunde berätta om alla mina olika klasseroch vad vi gör i dem. 
 
Marketing- I marketing får vi lära oss om företagande, olika sätt att driva ett företag, säljstekniker osv.  Det är en svårare klass som mest bara seniors tar samt några juniors tar. Många tycker klassen är väldigt svår och många failade det första provet. Det är lite svårare då jag inte har engelskan som första språk men det var studievägledaren som föreslog denna klass och jag trivs med människorna så jag stannar kvar. Läraren heter Mr. Knudsen och är relatvit bra. Han är lite seg i starten men väldigt snäll.
 
Election- Eftersom det i November är val för US Congress, US Senate, State Senate osv. kommer vår skola annordna en mock election för vår plus ca 10 andra skolor runt om. Vi som tar election kommer vara de som fixar hela valet samtidigt som vi lär oss om val processen, republikaner och demokrater samt om alla kandidater. Denna klass kommer vara väldigt krävande men jag tycker den verkar väldigt rolig och det är verkligen en av de saker som jag aldrig kan få uppleva i Sverige. Hela processen är super stor; inbjudningar ska skickas till skolor, olika politiker samt TV, radio och tidningar. En slideshow ska skapas samt ett programblad, Stora signs ska göras för alla kanditater och hela skolans ska dekoreras. Vi är en väldigt liten klass så alla kommer få jobba hårt. 10 av oss , inklusive mig, kommer även att hålla tal för de tio kandidaterna som ska väljas för de olika posterna. De flesa av dessa kandidater kommer även till skolan för valet så vi kommer ha personlig kontakt med dem! Jag är super taggad. Läraren heter Mr. Wodek.
 
Yearbook- Klassen går ut på att skapa årets Yearbook. Just nu håller vi på att bestäma vad årets tema ska vara. Vi har även en massa prov som är super svåra. Vi kommer sedan att börja jobba med designen och de olika sidorna i boken. Några elever har dock redan börjat fota och intervjua elever. Tror detta kommer vara en super rolig klass och det känns väldigt kul att få vara med och skapa något som som jag kommer kunna kolla tillbaka i om 20år. Jag älskar människorna i denna klass så kommer bli super kul samtidigt som jag kommer lära mig en massa nytt. I även denna klass är Mr. Knudsen lärare. 
 In Yearbook with my girls.
Eva and I <3
 
US History- Vi får lära oss om USAs historia vilket är väldigt intressant. Det är dock svårt att förstå alla händelser och läraren, Mr. Wodek, skriver aldrig upp något på tavlan medan han har lektion. På tavlan står det istället redan  uppskrivit olika namn, år och platser. Allt är i en röra, hans handstill är oläsbar och utsmetad eftersom texten har varit uppskriven i veckor, samtidigt som information från alla hans andra klasser (bla Election) också är där... Det är svårt att ta anteckningar då han pratar väldigt yvigt och vitt samtidigt som han hänvisar till sina anteckningar på tavlan. Detta är en Freshman klass så vi är bara tre seniors, jag, Erica (Italien) och Martha. Mr. Wodek har en regel att seniors får sitta i bakersta raden i klassrummet så där sitter vi tre utspridda över hur mycket utrymme som helst medan de andra trängs i de tre främre raderna... Att vi sitter i bakre raden gör det ännu svårare att se vad det står på tavlan och det slutar oftast att vi sitter och gör annat. LOVE those girls.
Martha, Me and Erica (Italy)
 
 

I'm back

Jag har nu varit i USA ett antal dagar och allt väldigt bra. Det går självklart upp och ned men för det mesta är allt väldigt bra. Anledningen till att jag inte bloggar är att jag fortfarande inte har lyckats överföra några bilder från kameran vilket gör det hela väldigt tråkigt! Men jag tänker att det är dags att ta tag i detta på allvar ändå. 

Skolan är kul, hör och häpna! (det kommer ett separat inlägg om min första skoldag senare.) Skolan börjar klockan 8.20 varje morgon, förutom när det är late start friday (`?), och sllutar klockan 15.16, förutom när det är early realise. Jag, Brooke och Austin tar därför skolbussen varje dag. Den går exakt klocan 07.27 och eftersom vi alla är tidsoptimister slutar det alltid med att vi rivstartar bilen och susar nedför uppfarten för att precis sladda in när bussen kommer! Eftersom man får köra från 16års ålder här är det för det mesta yngre barn på bussen men jag tycker dock bussen är supermysig. 
 Vi har ett A/B schedule vilket betyder att vi varanan dag har en A day och varanan har en B day. På A days har vi vissa lektioner och på B days har vi andra lektioner. Vissa lektioner har man dock varje dag, men dessa klasser är kortare. Varje skoldag  består av sex lektioner och varje lektion är exakt 76 minuter vs 1h. När lektionen slutar ringer en klocka och när klockan ringer rusar alla upp och vidare till nästa lektion, det spelar ingen roll om läraren är mitt i en mening eller inte, när klockan ringer är lektionen slut. Man har sedan 4 minuter på sig att ta sig att hämta sina böcker och gå till nästa klass innan klockan ringer igen. I början var det super stressigt men nu tycker jag att 4minuter är super lång tid, man hinner till och med gå på toa (om man är snabb...) 

Så här ser mitt schema ut: 

A-DAYS

8.20-9.36 Marketing 
Breakfast break
9.46-10.36 Yearbook
10.40-11.56 US history
12.00-12.30 Advisory 
Lunch 12.30-1.04
13.08-2.22 2D Art

B-DAYS 

8.20-9.36 Election 
Breakfast break
9.46-10.36 Yearbook
10.40-11.56 Honors physics
12.00-12.30 Advisory 
Lunch 12.30-13.04 
13.08-14.22 English 
14.26-15.16 Pre Calculus 

Q & A- Explorius

Q- Hejsan! Vilken organisation är det du åker som utbytesstudent med? Jag har själv tänkt åka under mitt andra år på gymnasiet, går i nian nu, och även jag tänker åka till USA. Har du några tips/ förslag vid val av organisation? Jag har verkligen igen aning.. Kram hoppas du det bra!!


A- Hej!  Vad roligt att du funderar på att åka, jag har bara varit hos min värdfamilj i tre dagar men det är redan den bästa upplevelsen i mitt liv. Du kommer verkligen inte att ångra dig.


Jag åker som utbytesstudent med organisationen Explorius och jag är super nöjd med dem! Jag valde dem av den anledningen att de känns lite mer personliga än de andra. De vet till exempel vem man är om man ringer till kontoret. Om jag har haft några frågor eller funderingar har jag fått svar väldigt fort vilket är super.  Har även fått ut superbra information och hjälp hela vägen.


Med Explorius åker man först några dagar och träffar andra utbytesstudenter från Norden + Tyskland innan man åker till värdfamiljen och i slutet av året ingår ett Year End Camp i Washington DC vilket jag tycker är en bonus.


En annan fin sak är att de planterar ett träd i regnskogen för varje utbytesstudent som åker för att kompensera för flygresan. För varje utbytesstudent som åker ger de även ett barn i Afrika (?) möjligheten att gå i skola och få en utbildning! 


Som sakt,  jag är jättenöjd med allt Explorius gjort än så länge! Jag kan bara prata för mig själv och jag har inget att jämföra med utom de jag läst och hört men jag skulleabsolut rekomendera Explorius. Förmodligen är det inte jättemycket skillnad utan välj den organisation som tilltalar dig mest när du läser om dem. Ett annat sätt att bestämma är att gå på intervju för de organisationer som är intressanta och sedan välja vilken som passar dig bäst! Hör gärna av dig för för fler frågor/ berätta hur det går.

Hoppas allt löser sig, kram.


Smile


Satte bredvid denna kille, vid namn Fredrik, på planet från NY till Detroit. Vi flög senare även på samma plan till Traverse City. Han kommer att bo utanför i TC i en mindre stad med 400(?) invånare! Tyvärr har vi inte samma local coordinator men förhoppningsvis  så  kan vi träffas någon gång ändå! 
Söta Stina som flög vidare mot Grand Rapids. 

The firat view of northern MI/ Traverse city. Breathtaking.

När vi landat i Detroit kom nervositeten krypande men som tur hade jag de andra utbytesstudenterna att prata med vilket hjälpte mycket. Efter ett tag sa vi hejdå till de som skulle flyga vidare till Grand Rapids och gick mot vår gate. Sov hela planet för att inte dö av nervositet och sedan var det dags, dags att träffa min amerikanska familj!
Austin, me and Brooke.

När jag först gick ut i ankomsthallen såg jag dem inte men plötsligt stod de bara där och vinkade med super söta skyltar i sina händer!
När min väska hade kommit åkte vid direkt till AT&T för att fixa ett mig ett amerikanskt nummer och abonomang. (Jag har 4G nu, fatta hur cool jag är!!)
Köpte allt detta för 25 dollar vilket är ungefär 175kr. Medan du i Sverige knappt skulle få en rakhyvrln för samma peng! 

Efter att vi hade fixat allt med mobilen åkte vi direkt till det största supermarket jag någonsin har sett! De hade allt och typ tusen olika sorten och märken på chips osv. Jag har till exempel ALDRIG sett så många olika sorters flingor. Den raden sträckte sig garanterat femtio meter! 
På affären visade de mig den skandinaviska hyllan och ni kan förstå hur glad jag blev när jag hitta mitt älskade hårdbröd! 

Sedan åkte vi till Olive Garden vilket är en italiensk resturang med supergod mat. The breassticks are amazing!(Har redan hunnit äta där två gånger sedan jag kom till USA...) Vi åt, pratade och myste. Är verkligen så så otroligt tacksam att jag fått dessa fina människor som amerikansk familj är underbart.
Ice cream at Moomeres! 

Sedan åkte vi vidare och köpte glass från moomers. De gör glassen från sina egna kossor vilket är så coolt! Moomers är även fått utmärkelsen "the best ice cream in America" Jag beställde en skopa mint chocolate chip och som ni kan se är den betydligt mycket större än den skulle va i Sverige!

När vi kom hem visade de mig runt och Brooke hjälpte mig att packa upp. Vi pratade lite innan vi gick och la oss. Har alla bilder på kameran och Charlottes kamera så de kommer upp senare!


RSS 2.0